af Chris Jønsson
Sådan læser du tilbudsmateriale vedrørende ladeløsninger
Hvad skal du være opmærksom på i tilbudsmaterialet?
For at din forening kan få ladestandere, skal I før eller siden indhente nogle tilbud fra ladeoperatører, elektrikere eller entreprenører og læse dem igennem.
I dette indlæg får du derfor mine råd til, hvad I bør være opmærksomme på i tilbudsmaterialet.
Jeg vil komme ind på
- Vurdering og forhandling af tilbudsmaterialets totalbeløb.
- Ekstraomkostninger der måske ikke er inkluderet i tilbudsmaterialet.
- Ladere og vilkår – hvad I skal have for øje.
Der kan selvfølgelig også være andre ting, der er værd at lægge mærke til, men det her er dem, jeg typisk ser.
Lad os komme i gang!
Tilbudsmaterialets totalbeløb
Pris
Ved sammenligning af forskellige tilbud er den overordnede pris et godt sted at begynde. Når et tilbud koster mere end et andet, skal der naturligvis være andre fordele til stede, før man vælger at gå med den dyrere mulighed.
Enhedspris
Enhedspriserne er et af de steder, sådanne fordele kan komme til udtryk. Det er altid værd at kigge på, hvad en tilbudsgiver tager pr. kabelmeter, pr. håndværkertime, pr. ladeboks etc. Hvis eksempelvis installationen går over budget, fordi der skal bruges flere kabelmeter end beregnet, så gør det en stor forskel, hvor høj ladeoperatørens pris er pr. kabelmeter.
Korrekt opmåling
Tjek efter, om tilbudsgiver har angivet forkerte mål. Har tilbudsgiver eksempelvis angivet, at der skal graves længere, end hvad der er tilfældet, kan I få en reduktion i prisen ved at påpege det.
Har tilbudsgiveren omvendt regnet med for få gravemeter kan dette evt. påpeges for at undgå en ekstraregning.
Her er det vigtigt, at I beder om tilbudsmateriale, der inkluderer enhedspriser. For kun når tilbuddet inkluderer enhedspriserne, kan I påpege nøjagtig, hvilken reduktion i prisen en eventuel fejlagtig opmåling måtte betyde.
Ekstraomkostninger
Undgå uventede udgifter
Det er meget almindeligt, at en ladeløsning kommer med nogle ekstraudgifter, som ikke er medregnet i det totalbeløb, som ses i tilbuddet. I bør derfor lede efter disse omkostningsposter i tilbudsmaterialet:
- Ampere
- Myndighedsansøgning
- Søgning af LER-oplysninger
- Gravetilladelse
- Internet og simkort i ladeboksene
Det er ikke, fordi tilbudsgiveren forsøger at snyde din forening, hvis disse ting ikke står der. Men det er vigtigt, at I kender størrelsen på den regning, I faktisk kommer til at stå med i sidste ende.
Det er ting som tilkøb af ampere, der kan komme som en overraskelse oven i regningen, hvis I ikke læser tilbudsmaterialet grundigt. Det er derfor væsentligt at vide, om I kommer til at have ampere nok til installationen, og om indkøb af eventuelle yderligere ampere er medregnet i tilbuddet.
På samme måde er det væsentligt at kigge efter, om udgifter til ansøgninger og tilladelser nævnes i tilbudsmaterialet som en del af totalbeløbet.
Hvad angår internet og simkort, vil det som regel være inkluderet i tilbudsmaterialet. Den primære undtagelse er, hvis I laver en aftale med et privat elektrikerfirma frem for en ladeoperatør – i det tilfælde kan det være, I selv skal stå for simkort og internetudbyder.
Ved at danne jer et overblik over ekstraudgifter vil I kunne præsentere foreningen for et mere realistisk overslag over, hvad ladeløsningen vil koste jer i sidste ende.
Produkt og vilkår
Ladeoperatørens gebyr
En ladeoperatør tager som regel et gebyr pr. måned og/eller et gebyr pr. kWh, der oplades med i ladestanderne. Her kan en lille forskel i disse gebyrer mellem de forskellige ladeoperatører løbe op i en stor forskel på den lange bane – enten for foreningen eller for de beboere, der oplader deres elbiler og plug-in hybridbiler. Gebyrerne er derfor en vigtig ting at have for øje.
Herudover bør I undersøge, om I har mulighed for at opsige jeres aftale med ladeoperatøren, hvis de i fremtiden hæver gebyret.
Binding og opsigelsesret
Det er i det hele taget en god ide at blive klar over, hvor længe I binder jer til en bestemt ladeoperatør ved at indgå kontrakt med dem. Det er muligt, I på et tidspunkt vil skifte ladeoperatør, og derfor skal der følge nogle andre fordele med, hvis I skal gå med til en lang bindingsperiode.
Ladebokse- og standere
Det er værd at lægge mærke til, hvilken ladeboks eller ladestander I får med de forskellige aftaler: Der er forskel på, hvor slidstærke og pæne materialerne er. Det er også vigtigt, om det er en gængs ladeboks, som andre ladeoperatører vil være villige til at overtage driften af i fremtiden.
Ejerskab
Bid mærke i, hvem der kommer til at eje ladeboksene eller ladestanderne ifølge tilbudsmaterialet. Er det jeres forening eller ladeoperatøren? Hvis I selv ejer ladestanderne, behøver I ikke købe nye ladestandere i det tilfælde, hvor I ønsker at skifte ladeoperatør i fremtiden.
Selvom I ejer ladestanderne, kan I sagtens have en ladeoperatør til at stå for drift, vedligehold og søgning af elafgiftsrefusion for jer.
Det var mine råd i denne omgang.
Nu hvor du har læst indlægget, håber jeg, du føler dig bedre klædt på til at læse tilbudsmateriale vedrørende ladeløsninger igennem.
I kan naturligvis støde ind i andre udfordringer med tilbudsmaterialet, men dem, jeg har været omkring her, er altså de mest gængse.
Du kan læse om andre aspekter af valget af ladeoperatør i vores vejledning.
Hvis der er et emne, du gerne vil læse om i fremtiden, så skriv endelig til mig på cj@ladelosning.dk.
Har du spørgsmål til læsning af tilbudsmateriale eller behov for anden rådgivning om ladestandere, så kan du booke en gratis og uforpligtende 30-minutters telefonisk rådgivning herunder. Dette kan eventuelt være ifm. et bestyrelsesmøde, hvor hele bestyrelsen kan få lov til at stille spørgsmål.
Book 30-minutters samtale om læsning af tilbudsmateriale.
Skal ALLE have RET til at LADE elbilen ved bopælen?
Som du måske har bemærket, sætter FDM med deres nyeste kampagne ’Laderet’ fokus på opladning af elbiler de steder, hvor man ikke har egen indkørsel eller på anden måde adgang til en privat p-plads lige ved sin bolig1.
Den norsk inspireret laderet henvender sig altså til elbilister, der bor i etagebyggeri og rækkehuse, og således er en del af en ejer-, grundejer-, andels- eller almen boligforening.
Stiger boligværdien med ladestandere i boligforeningen?
Stiger boligværdien, hvis foreningen får ladestandere til elbiler? Og hvad blev der egentlig af tilskuddet til ladestandere?
I dette blogindlæg fortæller vi, hvilken betydning ladestandere har for værdien af boligerne i din forening.
Herudover har vi desværre dårlige nyheder om ladestandertilskuddet…
Podcast om ladestandere til boligforeninger
Få styr på ladestanderne, mens du tager opvasken.
Er din forening en af dem, der mangler et skub for at komme i gang med ladestanderne på jeres fælles parkeringsplads?
Så kan du lytte til Ladeløsnings nye podcastserie på 4 episoder om ladestandere til boligforeninger…
Forberedelse inden generalforsamlingen
Hvordan får du stemt ladestandere igennem til generalforsamlingen?
I dagens indlæg får du mine bedste råd til, hvordan du forbereder dig inden generalforsamlingen.
Jeg vil komme ind på behovet for ladestandere i din forening, samt hvilke finansieringsmuligheder og argumenter du bør kende til…