fbpx
KONTAKT OS

Caseløsning: Grundejer­foreningen Konge­vænget

Kompromis forbrugsafregning vs fastpris - Ladestandere til elbil

Når et kompromis er den rette løsning

Denne case er et eksempel på, hvordan en boligforening kan imødekomme forskellige behov blandt beboerne, når der skal etableres ladestandere til plug-in hybrid- og elbiler. Som med så mange andre forslag til en boligforenings generalforsamling, så er det en kunst og nogle gange en umulighed at imødekomme alle beboernes behov.

I nedenstående eksempel havde grundejerforeningens 22 beboere ønsker, som pegede i to forskellige retninger. Vores rådgivning fokuserede derfor på at hjælpe foreningen med at navigere og veje fordele og ulemper imellem beboernes forskellige ønsker. De forskellige ønsker bestod primært i at vælge mellem et fastprisabonnement og forbrugsafregning.

Behovsafklaring

Kabelskabet hvor strømmen er trukket fra i Kongevænget Grundejerforening

Foreningen havde et tydeligt behov for etablering af ladestandere: De oplevede, at antallet af elbiler var stødt stigende, og flere beboere havde givet udtryk for, at en ladestander var det eneste, der afholdt dem fra at købe en elbil. Gennem et rådgivningsbesøg blev det klarlagt at:

  • Strømmen skulle trækkes fra et specifikt kabelskab/gravsten.
  • De skulle bruge 4 ladeudtag for at dække behovet.
  • Installationen skulle forberedes, så den fremtidigt kunne udvides efter behov.
  • Alle skulle kunne lade op på minimum 8 timer.
  • Vejen ejes af foreningen, og der var derfor ikke behov for en godkendelse fra kommunen.

Fastprisabonnement eller forbrugsafregning

Det sidste og største spørgsmål omhandlede, hvilken af alle de 15+ ladeoperatører de skulle vælge. Det var der blandede holdninger til blandt beboerne i foreningen. Nogle var glade for deres fastprisabonnementer ved Clever, fordi deres kørselsbehov var stort, og så var abonnementet i øvrigt firmabetalt. (På daværende tidspunkt var Clevers abonnementsprodukt 100 % fastpris.)

Andre beboere ønskede forbrugsafregning for den strøm, der blev brugt til opladning af elbil ved ladestanderne, da det var fordelagtigt i forhold til deres kørselsbehov. En forbrugsafregning af strømmen gav i øvrigt foreningen mulighed for tage et ekstra gebyr pr. kWh, som skulle hjælpe med at betale grundejerforeningens anlægsudgifter til ladestanderne.

Clever og Zappmobility ladestandere til elbiler ved Kongevænget Grundejerforening

Løsning og pris

Foreningen valgte en løsning med 2 ladeudtag fra Monta/Zappmobility og 2 ladeudtag fra Clever. Fordelen ved denne løsning var, at alle foreningens beboere uanset kørselsbehov var tilfredse med udfaldet. Ulempen ved at blande to forskellige ladeløsninger er, at det er noget dyrere end at have 4 ladeudtag fra samme ladeoperatør. I dette eksempel blev der brugt ca. 25-35 % ekstra i forhold til, hvad en samlet løsning fra én ladeoperatør ville have kostet.

De totale etableringsomkostninger for 4 ladeudtag fra henholdsvis Clever og Zappmobility beløb sig til ca. kr. 200.000 inkl. moms. Der gik ca. 8 måneder fra første rådgivningsmøde, til foreningen kunne tilbyde strøm til beboernes elbiler.

Hvis du og din forening står i en lignende situation, og du gerne vil vide mere om casen, har Bilbasen lavet dette interview med Grundejerforeningen Kongevænget på deres Youtubekanal. I videoen kan du høre nærmere om foreningens specifikke problemstillinger, og den løsning de har valgt.

Vil du ringes op?

Ved udfyldelse af formularen, ringer vi dig op til en uforpligtende dialog.
Du vil ikke modtage nyhedsbreve eller spam.

Kort om Ladeløsning

"Ladeløsning er stiftet af mig, Chris.

Virksomheden blev grundlagt med et ønske om at gøre det muligt for virksomheder og foreninger at vælge den optimale ladeløsning til deres behov - uden at man skal blive ekspert først. Derfor tilbyder vi rådgivning.

Rådgivningen skal sikre, at I undgår at beslutte jer for en løsning på et uoplyst grundlag. I skal have en fremtidssikker og økonomisk bæredygtig løsning.

Vi har brugt tiden og ressourcerne på at gennemskue markedet, så du ikke behøver at gøre det samme."

Chris Cording Jønsson